Thursday, December 23, 2010

Down the Memory Lane..

2 more days to go..2nd year together as hubby and wife..too many ups and downs..shall recap in the next entry..as for now, i'm walking down the memory lane..



Pre-Wed 







Nikah 25/12/2008








Bride's Reception 27/12/2008








Groom's Reception 4/1/2008 (on my birthday..yippeee..hehehe)





p/s- haih..betapa kurusnya dahulu kala..sikalang??wuwuwuwu..boleh tak terasa nak gi balik time kawen dulu?dengan make over nye..dengan kurusnye..waaaa besnyeee saat2 itu.*sob*

Tuesday, December 21, 2010

HELP! S.O.S!

Ticker menunjukkan 4 days until my 2nd Anniversary..whoahhh pantasnyeeee masa berlalu..

tapi..

still tak tau nak celebrate di mana..

sejak bersalin aktiviti makan di luar sangat la minima..selalu pegi tempat yang dah berpuluh2 kali pegi..takkan nak gi kot..tak spesel laaa..haha

any suggestions friends?

tempat yg romantikus and food sedap..di manakah??

Thursday, November 25, 2010

Alarm clock 5.30 am

ini budak kicikkk..pukul 5.30 pagi dah bangun..merengek2 mintak bawak jalan2..tepuk2 suh tido balik taknak..duk hekkk hekkkk tak benti2..adoyaiii kot ye pun sayang tunggu le kol 7 ke 8 ke..ini taik mata mummy n babah pun xsempat nak berselepet lg..

semalam senyap je die tido..check2 dlm kelambu tudung saji die tu tengok2 dah tertiarap..tah bile die pusing meniarap pun tak tau..panik kejap igt tersembam tak boleh bernafas ke pe..tgk hidung clear.tak tertutup.comfy sangat kot position camtu..mak die ni yg risau..cepat2 terbalikkan and bagi tido mengiring.

sekarang ni suke main sorang2 dah..mentang2 dah boleh pegang kaki, booties salu tercabut sebelah..haha tergelak sana mengekek sini..tapiiii bila nampak je kelibat org, dan2 hukkkkkk nanges ngada2 nak suh angkat dukung..adoiii manje bebebor niii..gerammm sungguh!

tengok la ni..caner tak geram kan..



leng chai sesat..haha

Monday, November 8, 2010

5 months!!

my darling is 5 months already..so fast!kalau tgk live mmg tak caya die baru 5 months..mummy sendiri rase macam dah setahun si kenit tu..dulu mase lahir doc xcaye 3.1kg, sebabnye halus mulus lahaii..skang nie haaa amek membesar bagai juara!huhu semalam gi check up dan inilah hasilnya...

5 months stat:

Weight: 8.7kg ooppss
Length: 68cm
Head Circumference: 43

Doc kata ada sikit overweight..tapi bila tengok length dia actually proportionate la..but still dalam 97th percentile..golongan minority..kihkihkih  tak pe la asalkan sehat..

Paed dah bagi green light untuk his 1st solid..dah penah bagi Heinz Organic rice cereal mase 4.5 bulan aritu tapi stop sebab naik merah2 kat muka..cakap kat paed die kate tak pe kalau alergic bagi jugak nak bagi tolerant..unless bengkak2 or lebam2 then baru stop..yeayyy dah boleh bagi makan..tapi ada chart die untuk yang sebelum 6 months ni..yang boleh:

  • rice
  • pear
  • apple
  • prune
  • carrot

yang lain2 tunggu 6 bulan..macam pisang.yang lain2 tak ingat..

kali ni injection dua belah paha sebab sekali dengan Pneumacoccal jab. Sepatutnya masa 2,4,6,12 bulan.tapi dah lambat so masa 5, 7, 9, 12 bulan lak.Tak mahal macam tempat lain.Rm300+. Kat An-Nur RM200++ and 4th jab dapat FOC.

Sian die..tapi demi kesihatan tahan sikit la ye sayang..die siap marah dengan doc lagi sebab cucuk die..haha comel je merajuk dgn doc..so far tak demam..suam2 je sikit..malam tido meragam jugak..maybe sakit cucuk tu..tapi dah tepek kool fever tadi pagi..harapnya tak demam la..dah la hubbyku tiada selama 1 minggu..uwaaaa ting tong ting tong gi keja harini...

5 months milestones:

  • dah boleh meniarap dan golek balik 3 days before he reached 5 months..juga sudah boleh angkat montot macam nak merangkak..memang bergerak tapi yg bestnya bukan ke depan tapi ke belakang..reverse plak die..haha actually masa 4.5 months dah boleh but die agak malas nk meniarap.lagi suka nak duduk n berdiri.now xboleh tinggal kejap..confirm dah bergolek ke mana2 tah..bile tgh tgk die meniarap xnak pulak bergolek2..so cheeky!
  • yang paling best dan ditunggu2...dah boleh tido sendiri time malam!tepuk2 je terus lena.tanpa pacifier dan sebagainya..saat yg paling berharga dan menggembirakan..hahaha kalau tak sebelum ni mlm nk tido punyala susah..nk kena dukung dodoi2, pas tukar diapers tgh malam xreti nak tido balik. sejam/dua jam baru nk tido..tu pun pas didodoi sampai lenguh tgn n pinggang..since 2 months till 4 months keja mendodoi adalah pekerjaan tetap babahnye..dgn mummy dah xnak macam tu..bouncer je boleh..macam2 kan?
  • mulut dah kecap2 macam makan asam boi..haha comel mcm ikan emas..mase kecik tak reti hisap pacifier..semalam try die dah boleh hisap tapi kejap je la..pastu luah balik..lagi sedap jari2 montok die tu..chot chot chot bunyik..perisa oren agaknye..huhu
  • still ade soft spot..normal ke nie ek?(mommies, need ur feedback).risau gak ni kalu xcantum lagi..patutnya dah cantum la kan..tapi sebab rambut die super lebat macam helmet so tak rase sgt la seriau tu..haha
  • dah makin behave duk dalam car seat. sebelum ni merengek2 jerit2 xsuke duk dlm tu..sekarang dah tepuk2 je boleh lena. mummy duk belakang ada sikit mengada la itu kenit..kalau mummy duk depan reti pulak tido sendiri. lepas membebel2 sorang2 tgk2 dah senyap..terlelap sendiri..goood boy mummy.hehe
  • makin manje dan mengada2..nak didukung bawak jalan2 je skang ni..nampak org je kaki tgn mcm ketam..excited nak suh angkat..bila org xlayan buat2 nangis n muka kesian..pandai die yeee~

and now layan dulu pics ni..




hari ke-8 di klinik bangi check jaundice..halus mulus je kan?huhu



0 Month




1 month




2 months




3 months




4 months (tengok itu pewot hihi)



5 months

Saturday, October 16, 2010

Rockstar wannabe..hehe

Anak terunaku dah 4.5 bulan dah..aiyooo pantasnya masa berlalu..makin besar la anak mummy sorang ni...haihh sayu pulak rase tetibe..huhu

4 months milestones:

  1. makin banyak pe'el..suka jerit nyaring2 bila nak tido dan susu lambat.haishhh
  2. meniarap sendiri tak boleh lagi..bila kepala atas bantal baru bleh golek sendiri..tapi once dah meniarap mula la nak angkat2 bontot n lutut mcm nak merangkak..paling banyak 2 tapak dah gerak..huhu
  3. dah boleh angkat badan sendri nak duduk...punya bersemangat nak duduk dari meniarap..haha
  4. masa minum susu tangan sangat suke garu2 kepala, tarik2 rambut..macam banyak masalah je anak mummy ni..haha
  5. tak suka baring dah..nak duduk dan dukung bawak jalan2..
  6. dah kenal orang..esp mummy and babahnye..mummy gi keje tak nak pandang..jenuh duk panggil2 tunjuk muka depan mata..die pandang kiri, kanan.balik keje pun same..merajuk la tu..tapi kejap je la,mummy gi mandi merengek2 cari pulak..hihi comel je..
  7. paling tak suka shampoo rambut dan korek hidung..meraung macam kene dera..terpaksa la guna nasal spray..huhu
  8. dah boleh tido dalam bouncer..kalau tak dulu asyik kene dodoi dukung je..lenguh lahaii..tapi kene ikat tangan kalau tak tido kejap je sebab suke mengeliat dan tonyoh muka sampai terjaga..pastu nangis..

ini dia anak teruna yang dah macam budak besar..








p/s- kuat minum dan kerap..macam tak cukup je..selalu malam terjaga merengek2..tanda2 boleh makan solid food ke ek?help pls...

Wednesday, October 6, 2010

The Little Whistling Kettle

I was browsing through his pictures and found some videos taken by my PIL since the first day he was born..and this is my favourite of the bunch..mesti tergelak everytime tengok..really missed him masa ni..










everytime nak start nangis..mesti bunyi nyaring camtu..hence the nick name...

My Little Whistling Kettle..hihi


p/s- nampak kuning gile dalam ni..tapi tak tinggi sangat kuning die..buat blood test and dah turun reading die pun still nampak kuning..

Tuesday, October 5, 2010

Baby Skin Rash Guide | Rash Pictures of Babys Skin | BabyZone

Just came back from Aydan's 4 months check up.
4 months stat:

Weight: 7.8kg
Length: 66cm
Head Circumference: 42

Bile dah start kenal org ni doc nak check tadi meraung kejap..ngantuk pun same..cranky sket la.

Just to share some infos on the rashes..Since Aydan has mild Eczema and Cradle Cap. Eczema is primarily genetic. Tapi mummmy dan babah nye takde pulak. paling ketara after mandi masa lap2 badan n muka..maybe sensitive to wool and fragrance..hopefully hilang la..jangan makin teruk dah.. Cradle cap tu pulak sampai sekarang kejap hilang kejap muncul..selalu kene letak olive oil and kikis keluar..but not as bad as before berkerak2 tebal..syukur..and also the Doc prescribed Hydrocortisone to treat the irritation..yet to try.hopefully it works.

Baby skin is prone to rashes and other skin conditions. Learn about common skin conditions and baby rashes at BabyZone.

Thursday, September 30, 2010

Thursday, September 9, 2010

How to measure your child size and growth?

Just to share this with all the moms..How to measure your child growth based on percentiles.
FYI,

Percentiles are used as clinical indicators to assess the size and growth patterns of individual children in the US.

Try it out here:

Infant Percentile Calculator


As for my Aydan..

3 months:

Weight: 7kg (yesss lenguh gile nak dokong)
Length: 64cm

Head Circumference: 41cm


So the result of the test, he is above average for weight and length of his age. But if weight for length percentile measured, he is considered ok. kire proportionate la. But a bit big for his age. Doc cakap ok just jenis badan besar je..
Ikut babah die la kot tu..huhu i nie comey lote je..hehehe


Anyways,

Mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA to all my friends, bloggers, readers, silent readers and all muslims. Maaf Zahir dan Batin.



Selamat Hari Raya Aunties!

Tuesday, August 24, 2010

Tuesday, July 20, 2010

udah abeh pantang dan jalan-jalan bersama si debab

Lepas abes pantang...terusssss bawak Aydan jalan-jalan ke KLCC..die excited sgt sampai nak tido tapi lawan mata..lepas tu mengaruk sebab tak boleh tido..jerit kemain kuat lg..sumer pandang..haihh terpaksa peluk dan dodoi2 kat sane..lame gak la 2 jam ade kot..huhu




at ISETAN



senyum kat sape tu?


baru bgn tido



KLCC nappy room..besar and best..