Monday, November 8, 2010

5 months!!

my darling is 5 months already..so fast!kalau tgk live mmg tak caya die baru 5 months..mummy sendiri rase macam dah setahun si kenit tu..dulu mase lahir doc xcaye 3.1kg, sebabnye halus mulus lahaii..skang nie haaa amek membesar bagai juara!huhu semalam gi check up dan inilah hasilnya...

5 months stat:

Weight: 8.7kg ooppss
Length: 68cm
Head Circumference: 43

Doc kata ada sikit overweight..tapi bila tengok length dia actually proportionate la..but still dalam 97th percentile..golongan minority..kihkihkih  tak pe la asalkan sehat..

Paed dah bagi green light untuk his 1st solid..dah penah bagi Heinz Organic rice cereal mase 4.5 bulan aritu tapi stop sebab naik merah2 kat muka..cakap kat paed die kate tak pe kalau alergic bagi jugak nak bagi tolerant..unless bengkak2 or lebam2 then baru stop..yeayyy dah boleh bagi makan..tapi ada chart die untuk yang sebelum 6 months ni..yang boleh:

  • rice
  • pear
  • apple
  • prune
  • carrot

yang lain2 tunggu 6 bulan..macam pisang.yang lain2 tak ingat..

kali ni injection dua belah paha sebab sekali dengan Pneumacoccal jab. Sepatutnya masa 2,4,6,12 bulan.tapi dah lambat so masa 5, 7, 9, 12 bulan lak.Tak mahal macam tempat lain.Rm300+. Kat An-Nur RM200++ and 4th jab dapat FOC.

Sian die..tapi demi kesihatan tahan sikit la ye sayang..die siap marah dengan doc lagi sebab cucuk die..haha comel je merajuk dgn doc..so far tak demam..suam2 je sikit..malam tido meragam jugak..maybe sakit cucuk tu..tapi dah tepek kool fever tadi pagi..harapnya tak demam la..dah la hubbyku tiada selama 1 minggu..uwaaaa ting tong ting tong gi keja harini...

5 months milestones:

  • dah boleh meniarap dan golek balik 3 days before he reached 5 months..juga sudah boleh angkat montot macam nak merangkak..memang bergerak tapi yg bestnya bukan ke depan tapi ke belakang..reverse plak die..haha actually masa 4.5 months dah boleh but die agak malas nk meniarap.lagi suka nak duduk n berdiri.now xboleh tinggal kejap..confirm dah bergolek ke mana2 tah..bile tgh tgk die meniarap xnak pulak bergolek2..so cheeky!
  • yang paling best dan ditunggu2...dah boleh tido sendiri time malam!tepuk2 je terus lena.tanpa pacifier dan sebagainya..saat yg paling berharga dan menggembirakan..hahaha kalau tak sebelum ni mlm nk tido punyala susah..nk kena dukung dodoi2, pas tukar diapers tgh malam xreti nak tido balik. sejam/dua jam baru nk tido..tu pun pas didodoi sampai lenguh tgn n pinggang..since 2 months till 4 months keja mendodoi adalah pekerjaan tetap babahnye..dgn mummy dah xnak macam tu..bouncer je boleh..macam2 kan?
  • mulut dah kecap2 macam makan asam boi..haha comel mcm ikan emas..mase kecik tak reti hisap pacifier..semalam try die dah boleh hisap tapi kejap je la..pastu luah balik..lagi sedap jari2 montok die tu..chot chot chot bunyik..perisa oren agaknye..huhu
  • still ade soft spot..normal ke nie ek?(mommies, need ur feedback).risau gak ni kalu xcantum lagi..patutnya dah cantum la kan..tapi sebab rambut die super lebat macam helmet so tak rase sgt la seriau tu..haha
  • dah makin behave duk dalam car seat. sebelum ni merengek2 jerit2 xsuke duk dlm tu..sekarang dah tepuk2 je boleh lena. mummy duk belakang ada sikit mengada la itu kenit..kalau mummy duk depan reti pulak tido sendiri. lepas membebel2 sorang2 tgk2 dah senyap..terlelap sendiri..goood boy mummy.hehe
  • makin manje dan mengada2..nak didukung bawak jalan2 je skang ni..nampak org je kaki tgn mcm ketam..excited nak suh angkat..bila org xlayan buat2 nangis n muka kesian..pandai die yeee~

and now layan dulu pics ni..




hari ke-8 di klinik bangi check jaundice..halus mulus je kan?huhu



0 Month




1 month




2 months




3 months




4 months (tengok itu pewot hihi)



5 months

12 comments:

CikPuanMiera said...

OMG!
bam bam sungguh beliau.
geram sungguh!

~ZuE~ said...

gmbr last skali tu.. wahh smgt paha gebu die.. nk geget! hehe

Anita, Mummy Adzryl said...

mmg sungguh bam bam!! berat lebih kurang adzryl tp adzryl berat/tinggi sket la. hehehe. tomeyyyy! bila nak playdate nihhh? :P

Fadeadsy said...

huiyoh sehat betul ur son.

Nadya said...

miera: mmg geram..maknye pun geram..haha

zue: geget la..cam kfc kan huhu

knits: jom cuti bile?hehe

fadeasy: sehat dan kuat..jerit..haha

mommysofea said...

wee!
aydan dah 5 months.hehe.pasni tunggu time nak merangkak plak ye.

Ana Mama Aryan said...

Ya Allah..geram nyer tgk aydan...

Yatie said...

Aydan membesar bagaikan juara :P

[ Hanie ] said...

wahh syok tumbesaran die :)
adeh tak sabar nye nak tuggu hannah besar, boleh main sendiri, tido sendiri sebab mak die nak tido skali hehehe

Mrs.Ira said...

Salam kenal...bam bam bby awk.geram je sya tgk..jgn lupa singgah keblog sya mzira.blogspot.com

Jehan Najib said...

Wow Nadya, sihatnye Aydan...
Dah start mkn ye? Nia tk start lg... tp kesian la everytime tgk kita mkn, dia yg meleleh air liur & berdecap2 mulut..

Nadya said...

mommysofea: tu la dah angkat2 bontot n bergerak lak tu..haha lawak je tgk

yatie: juara abes..xlarat maknye nie..huhu

hanie: haha amat ditunggu saat itu..pastu dh boleh ckp kang lg laa..

mrs ira: hehe ok dah add link..=)

jehan: dah start sikit..sekali sehari n 1 table spoon je..xley byk2 nnt makin sehat si aydan tu..die pun tgk org mkn leleh air liur n terkunyah2 mulut..hihi