Tuesday, April 30, 2013

Ceritera Anak Teruna Saya

Fuh fuh..berabuk sungguh blog ni. segan hidup mati tak mau haha

Nak cerita sikit la pasal anak teruna yang sorang ni. Nanti bila dia dah pandai baca boleh la suruh dia kisah perangai upin ipin dia sekarang ni..

1
M: Aydan,what is your name?
A: My name is Muhammad Aydan Shaqeel!
M: bin?
A: bin...?
M: bin ape?
A: bin..jol!

Hahahaha 'benjol'. Sian suamiku.


2
A: Mummy, Aydan nak gi Penang.
M: ha?nape nak gi Penang?ade ape kat sane?nak mkn nasi kandaq ke?
A: tak.nak main slide

Haha nak main slide sampai ke Penang tuu.sabo je laa


3
M: Aydan nak adik girl ke boy?
A: adik girl (senyum2)
M: nape nak adik girl?
A: sebab saye gembiree
 



Aydan: One two buckle my shoe.
Aku: Three four?
Aydan: Shut the door. Five six bah?
Aku: Pick up sticks.
Aydan: Seven eight bah?
Aku: Lay them straight. Nine ten?
Aydan: A big fat hen.
Aku: Aydan tau tak hen tu apa?
Aydan: Ni tangan ni.
Aku: Bukan. Tu hand. Hen ni chicken. Girl chicken.
Aydan: Oo girl chicken ke babah? Dia pakai tudung macam mummy neh?

Ha ha ha (_ _!)
 


5
On the way ke sekolah...

Aydan: Di mana dia, anak kambing saya...
Aku: Macam mana bunyi kambing?
Aydan: Moo moo.
Aku: Bukan. Tu cow. Kambing bunyi macam sheep. Macam mana?
Aydan: Bek bek, bek bek.
Aku: Pandai anak babah. Aydan tau tak kambing ada janggut?
Aydan: Oo kambing ada janggut ke Babah? Macam janggut Babah?
Aku: Hahaha a'ah sama la tu.
Aydan: Babah pun kambing jugak eh?

Ha ha ha!
 


6
Sebelum tido, ajak borak dulu:

A: Mummy, Aydan nak gi sarawak.(tiba2 je)
M: nape Aydan nak gi swak?ada ape kat sane?
A: Nak naik bot
M: ooo suke naik bot tu ye
A: ade kek lapis (lawak pulak dgr). Bagi kat teacher
M:haha eh mana bagi teacher haritu
A: Aydan nak beli bagi teacher
M: oooo nak bagi teacher eh. Aydan nak beli berapa?
A: dua!
M: Nak bagi teacher yang mane?
A: ticer sheilaaa
M: lagi satu?nak beli 2 kan
A: ticer Pika
M: haha ok nanti ade kenduri lg kite gi sane nehh
A:ok

hahaha bertuahnya cikgu dapat anak murid canie..
 


7
Dalam kereta, on the way ke sekolah.

Aydan: Aydan sayang babah.
Aku: Babah pun sayang Aydan.
Aydan: Aydan manja babah kan?
Aku: A'ah.
Aydan: Babah best kan?
Aku: Babah memang best pun.
Aydan: Kita nak pergi beli ultraman satu kan?

Haha nice try son!
 



cheekier by the day. cakap pot pet pot pet macam org besar.  
Nanti ade adik macam mana la gaya nye. Sekarang ni makin manja pulak. 
pantang naik suara sikit mula la buat muka kesian.pastu merajuk sembam muka kat sofa haha

sayangggg die!muahhh!

 

Friday, February 8, 2013

Lil Baby

video

Alhamdulillah Subhanallah..look at those tiny fingers..how cute is this? :)

We all Love you so much Lil baby!

Sunday, January 13, 2013

Bila anak makin 'bijak'




Minggu pertama persekolahan..perbualan antara seorang ayah dan anak..haha


Monday, June 4, 2012

HE is 2!!

3/6/2012


HAPPY 2ND BIRTHDAY TO MY PRECIOUS
MUHAMMAD AYDAN SHAQEEL.
 Semoga menjadi anak yg soleh dan sentiasa diberkati dan dirahmati Allah. Mummy n Babah doakan kesihatan yang baik dan menjadi anak yg baik, bijak dan diredhai..Amiinnn. 
WE LOVE YOU SOOOOOO MUCH!!

Friday, December 30, 2011

Bye Bye 2011!


25 Disember yang lepas adalah wedding anniversary yang ke 3. Alhamdulillah dikurniakan anugerah terindah iaitu Muhammad Aydan Shaqeel. Tahun ni pergi berjalan2 sambil cari makan ke Melaka. My all time favourite place since i was in primary. Sebab pernah tinggal dan bersekolah di sana.Keep going back there for yummy foooood.hehe

Disebabkan cuti sekolah and Christmas, semua hotel yang best kat Melaka full. So we all pun celebrate awal kat sini. Gi ke Bubba Gump.Lamb rack yg sangat sedapppp.
Senin tu baru bertolak ke Melaka.


Pre-Anniversary Celebration @ KL






Tempat makan yang selalu we all attack adalah Pernu-Umbai ikan bakar gerai no 1 D'muara. Sotong goreng tepung, butter prawn, kupang goreng pedas, ketam bakar, pais tuka (paling ditunggu2 sbb kat sini susahnye lahai nak jumpe).Makan sampai nak termuntah haha




pics courtesy of google..nampak makanan tak pikir nak snap gambor haha


Untuk lunch pulak, ke restoran Selera Kampung dekat2 dengan Dataran Pahlawan. Jalan ape tah dah lupe tapi opposite menara Taming Sari..kat sini selalu order ketam masak lemak mmg powerrr dengan ketam goreng yang gemuk2 ok.fresh dan puaaassss makan.ayam kampung pon sodap tapi agak mahal. Ayam kampung Tuan Faridah kat Puchong lagi murah.huhu






Satu lagi Gerai Makan Hjh Rahmah Hj Ibrahim.kat sini asam pedas melaka dan KARI KEPALA IKAN yang marbelesssss sedap tak terkata.Makan sampai pejam2 mata punya nikmat hahaha.





Kitorang sempat lalu je Coconut Shake Klebang sebab perut dah penuh gila nafsu nak makan pun dah takde..so balik bilik untuk aktiviti berenang pulakk


3rd Anniversary Getaway @ Melaka..time buffet breakfast 
anak teruna mau pulak posing

Baby frog get ready nak gi swimming..sekali uk uk pulak daaa huhu


tak nak swim..tapi nak berjalan2 dalam air ni..
bila nak bawak keluar nangis2 tak nak balik haha
Oh sungguh best holiday kali ni..nak pergi lagiiii..boleh??

Thursday, November 24, 2011

Sebak..

Was reading entry dulu2.tak banyak pun entry i ni  tu yang senang je nak khatam kan.. haha especially part pregnancy la..tetiba rasa sebak la..dont know y..

The hardship, the waiting game. Ada satu part where my HB dropped n tak naik2. Now i know why. I am Alpha Thalassemia Trait. Always mistaken for iron deficiency. Punya la makan kerang rebus tiap2 hari, bayam, hati lembu/ayam nak bagi naik. Time tu takde pulak diorang request buat test kan.Disebabkan i am the carrier so my son pun sama. Syukur we are just carriers.Kalau pengidap without knowing, maybe both of us wont be here at all..huhu

Actually, banyak citer yang tak diupdate sebab start 3rd trimester macam2 benda jadik. I was hospitalised n quarantined, early contraction n macam2 lagi la. Yang paling best, i tak pernah lagi buat entry on the birth story..lepas deliver tu macam trauma gile so mood nak blogging tu takde langsung..
i need to write a special entry on this. From kelakar to horror. That's how i describe my experience in short la..haha

Some of the pics before and after..


dalam labor room..sebelum kene induce..mase ni boleh la senyumm..lepas tuuuu amekk
(food kat An-Nur ni boleh tahan sedap die haha)



sehari lepas lahir..

@KK bangi 9 hari lepas lahir..selang 2 hari kene gi cucuk tumit amek darah sbb prolong jaundice..time ni keciiik je die..nurse pun confuse betul ke lahir 3.1kg ni..huhu

kuat minum punya pasal..tengoklah dakuuu..berketul2..haha


Tuesday, November 22, 2011

Eh?Mungkinkah?

Tengah flash back memory masa first time pregnant dulu, tetiba teringat something..

Second month lepas kawen, i had this very unusual senggugut. Selalu masa period pun memang ade senggugut but stil bearable. Masa tu memang sakit yang tak boleh tahan. Dalam kereta on the way back from work rasa sakit yang amat sangat sampai terbongkok2 nak tahan. And then macam nak muntah sebab sakit sangat. Minta hubs pecut balik coz nak baring. Bila sampai umah je terus baring mengerekot. Kaki n tangan semua sejuk, pinggang rase lenguh gile. Hubs tolong urut2 belakang.My mom yang tengok macam pelik and risau sbb tak penah2 anak die senggugut macam tu kan..

Tak lama lepas tu rasa macam period keluar banyak gile. Laju macam paip bocor tau.tetiba je 'gushhh' keluar. Masuk toilet tengok memang penuh sampai bocor2. And rupa die lain dari biasa. Lepas je keluar tu terus macam lega.senggugut yang teruk tu rasa kurang. Tapi time tu takde pulak nak pikir 'did i just miscarry?'.

Now bila pikir2 balik, i think most probably i did. Cuma masa tu maybe it was at the earliest stage so i tak mungkin dapat tau kan..n dengan xde ilmu pasal2 tu semua, conclusion nye hanyalah period biasa lah.

Then the third month lepas kawen, i missed my period. Had an unusual event gak before that. Hubs pagi2 loya2 and everytime die gosok gigi pagi mesti wekkk wekkk teruk gile sampai lembik lepas tu. Nak dekat seminggu gak la jadik camtu. Lepas confirm pregnant baru kitorang macam 'ooooo patut laa'. Tapi masa tu ingat dia salah makan n angin. hahaha die yang kene tempias simptom2 tu rupanya.

Unfortunately, the happiness didnt last that long. Had written about it 2 years ago.

If lets say betul la i miscarried masa heavy period tu, maka dengan itu, Aydan was my 3rd pregnancy. Otherwise, 2nd. Hmmm kalau tak dah 2 or 3 anak by now..kihkih