Sunday, March 28, 2010

checklist

ok here goes the check list for mom and baby taken from various sites and blogs:

Barang Baby:-
Baju Lengan Panjang - done
Baju Lengan Pendek - done
Baju Sleeveless - done
Barut - dlm proses pembikinan..my mom minta kwn dia buatkan..
Topi Baby - done
Mittens & Bootees -done
Swaddle Blanket / Kain Bedung - not yet
Wash Cloth - done
Blanket- done
Hooded Blanket- done
Matress/Pillow/Bolsters - done
Dimple Pillow- done
Baby Napkin- not yet..optional kot nie..buat bedung pun ok..
Feeding Bottles - done
Towel - done
Baby Bag - not yet
Wet Wipes- done
Pampers Newborn- not yet
Cotton Ball- not yet
Cotton Bud- not yet
Toiletries (powder/shampoo/bath gel/lotion/baby oil)- powder je dah..yang lain belum..
Nappy Rash Cream- not yet
Minyak Yuyi-not yet
Hair Brush/Comb - not yet
Nail Clipper - not yet
Baby Bath Tub- done
Bath Matt/ bath net - not yet


Barang mommy:
Maternity Pad - not yet..igt nak beli pad bese je..yang overnight punya..ok kot..
Front buttoned blouses - done tapi nak beli lagi..
Disposable Panties- not yet
Nursing Bra- not yet
Stokin - not yet
Bengkung - not yet
Confinement Set - not yet
Breast Pad - done
Kelambu Baby - sponsored
Warmer - done
nursing pillow - not yet



Stroller/Baby Carrier- sponsored by my parents..hehe
Breast Pump-done beli yang murah dulu untuk bawa ke hospital..later on baru beli yang lagi bagus..
Milk Storage- done
Bedding Set - done
Baby Cot/playpen - not yet


ok so dah banyak jugak la barang2 yang dah settle..esok nak gi tengok barang2 untuk mommy pulak..pheww penat jugak nak sediakan barang2 ni semua..penat badan n poket juge..huhuhu

ini stok rompers boleh pakai sampai setaun..belum baju yang lain2 lagi..caner nak stop nie?huhuhu








yikes!!

12 comments:

Mawar_Mohamad said...

Bagus nadya da buat checklist into writing. Mawar malas nk tulis lg tp mayb later2 if rajin blehla blog bout it kot brg2 baby yg da beli.xyah rush2 get baby stuff,lg seronok beli stage by stage.more tym for making choices ;) hv fun k!

SaScha . said...

wahh beshnye mummy..da start soping haa.siap ade sponsored..
hehe..
op2..nak mintak izin copy this list boley tak.?huhu

happy for u.c;

mamaelly said...

nadya..kat ne beli rompers yg banyak2 tu..nak jugak

PixiePwincess said...

yes rompers mothercare mmg menggeramkan. and wow ur so lucky you got the 60% punya tag. haritu kitorg pergi x de pun. :( terpaksala tutup mata beli gak walau 10% je. hahaha

anyway napkin is v.important. mmg all rounder kain tu. utk buat2 lapik, buat lap and etc lah. steriliser juga ya! mm pastu kalau stokin beli yg panjang2 punya, sbb kalau pendek sampai buku lali je, buat kaki lg bengkak. yg terbaik adalah stokin bola. ketat sampai atas.

oh mcm2 lagi aku boleh cakap ni. haha anyway I have a small pack of huggies newborn pampers and one big extra pack of madame pureen maternity pad. benda murah je la tapi. hehe but if u want, I can always pass it to u. tak pakai dah. nak kena tunggu lg 3 tahun kot baru boleh peknen balik.

bojed said...

ayu: sterilizer tu memang penting ke? aku tengok ada one pediatrician kat discovery home & health dia kata pakai boiling water je dah cukup unless kalau rumah kita takde clean water supply macam kat 3rd world countries. Dia kata sterilizer ni nak rip off duit new mommies je. Doctor tu ala2 house le jugak dia punya blunt and honesty hahaha

PixiePwincess said...

hahaha betul lah tu! aku sebenarnya nak kata, steriliser sangatlah penting melainkan encik bojed [ya, biasanya kaum bapa yang akan basuh botol!] rajin untuk turun ke dapur everytime utk merebus botol. heheh
which I think a bit melecehkan la. hehe I think ya, bukan I find. meaning I have never try it before.

Anyway I use avent steriliser, sbb masa tu kat MC ada promo so dapat murah. tp senang sbb dah ada set bottle, brush everythingg la kat dalam tu. lengkap. pastu it only take 8 minutes to sterilise. and u can set up yr own station in yr room. handy!

steriliser little bean pun murah gak. sekali ngn warmer gitu.

and to nadya, if u really plan to breastfeed, invest in comfortable nursing bras. u gonna wear it everyday also front button tops for the first few weeks. lama2 dah pro, dah boleh pakai tshirt. hehe. i learnt the hard way. takde front button sampai kena pakai shirt mnn. kahkah

Nadya said...

mawar: wat checklist so that mane2 yang tertinggal, moms/moms to be ley highlight kan..hehe more time but the kaki sooo cannot tahan jln byk..need to settle before 8th month..huhu

sascha: dah..sket2 top up sbb kalu beli sekaligus pengsann..huhu sila2 copy no prob..=)

elly: beli online and kat mothercare..comel2 belaka.tp yg kt MC tu berbaloi beli time sale..mcm aritu 60% sale 7 bodysuits so dlm rm6 je selai..hehe

Nadya said...

ayu: yess kat alamanda aritu byk 60%.rembat xigt la ape lagi.kejap je abess.superb bargain le rm5++ selai..haha

woww weee..kalu nak bagi pampers+pad tu den terima sajorkk.hihi thanks!

a ahh bojed tu mmg kalu selagi boleh slash list aku tu.abes die nak slash.haha rase leceh jugak la nak basuh2 everytime..hmmm maybe i will scout for the steriliser (ley kan bb?? =D)

yup mmg plan nak bf..any recommendations on the bra?front buttoned dah beli 2 aritu..rase nak tmbah lg..cam xcukup je..tp kalu xjumpe gak ikut cara ko la..pakai shirt bojed..haha

Anita, Mummy Adzryl said...

heee... syok2... babe, bodysuits awal2 best kasi baby pakai tp bila baby dah makin besar, mesti u giler plak beli baju 2 piece, jeans & shirt. mcm i!! now dok beli tshirt n shirts jer for adzryl.. sbb dah active merangkak n all kan, so mcm kalo pakai bodysuits, calar2 lak kaki.. heeeee... neways, newborn mmg comel pakai onesies!!! awwww...

ohh anyway, just an opinion... u better beli some baju 2-pc for ur baby sbb awal2 masa newborn, lagi selesa kasi ur baby pakai 2-pc dari romper. esp bila pusat x tanggal lg. 2-pc lg sesuai and senang. :)

aight... oh lagi, hehehe. beli normal sanitary pads je okeh! don't buy maternity pads. rugiiii! sbb nnt kalo normal delivery, sakit kt tootttt tau lepas bersalin so confirm mmg x selesa kalo pakai maternity pads yg tebal tu.. sanitary pads biasa pun dah ok. lagi selesa. beli je yg overnight punya.. yg ada wings okeh! heeee...

aight... happy preparing!! bersalin mana nnt? nak visiitttt.. :D

Nadya said...

knits: yes rompers sgt cute n irresistable..esp bile ade sale la..kalu xde i xpandang pun..haha tp boleh pakai tights to cover the lutut bile dah aktif merangkak nnt.
btw, tq for the advice..baju 2 piece pun i ade beli..tp cam kene tambah lg je..huhu yang jeans pun ade beli..advance takk..haha

yup noted on the pads..tq!
insyaAllah di annur..datang le bg support and tips2 lg..hehehe

Anita, Mummy Adzryl said...

babe, one more thing. i beli yg little bean nye steriliser tu. murah jer tp sgt berguna! sbb it comes together ngan warmer. senang. kalo u beli yg satu2 or separately, mahal sket la (for me) sbb kalo juz sterilizer jer dah seratus/2ratus.. pastu warmer lain plak price jer. rasa cam rugi & membazir! hoho. tu pendapat i la. sbb tu i beli yg little bean jer. berbaloi sbb murah tapi elok! heeeee...

pasal baju button depan or tak.. tu terpulang. u leh je wat apa2 utk BF, x semestinya kene ada baju butang depan. yg penting, kena tau camne cara nak selak baju bila baby mau! haha. don't worry. practice makes perfect! insya Allah. just pasang niat & determination kene tinggi okeh!! ;)

take care. :)

chik star said...

ee comel nye rompers tu.
geram la tgk corak2 die.
:P