Wednesday, March 24, 2010

3rd Trimester..

I am now in my 7th month of pregnancy...it has been a long way for me..to be able to reach this stage, i am so blessed.syukur Alhamdulillah..and hope that the rest of the journey would be a smooth sailing experience..amiinnn~

oh wow...tak sabar rasanya to finally meet lil one in more or less 2 months time..nak polok2 gomol2..hihi i've always loved children..especially the babies..the chubby lil fingers, that special sweet smell..ahhh heaven..=) abes la anak aku nanti..haha

oh btw, after 2 normal scans, 1 detailed scan and 1 3D/4D scan, it is confirmed that my lil one is a...












BOY!





daddy die je teka btol..haha
i dont mind really either boy or girl..asalkan sihat dan sempurna cukup..saaaayang die

ok mengikut babycenter.com ni in 28 weeks:

You may notice about now, that your baby moves around a lot more when you have a bath or shower. She's responding to the light and noise. Your breasts may begin to produce colostrum, the concentrated early milk, so don't be surprised if they leak a little.

yup..makin aktif si tecik dalam ni..gelombang2 perutku..sumtimes rase funny cam geli2 bile die mengeliat ke ape tah dalam tu..and one thing i noticed since die started to move here and there, die sangat anti kalu i tido mengiring belah kiri..mesti akan gebuk2 tendang..selagi tak ubah position selagi tu le die akan kick2 sampai senak..bile dah ubah ke kanan or telentang..senyap trusss..haha notty sungguh..

and...last 2 nights, masa tengah surf internet tiba2 rase basah2 kat baju..initially i thot it was the sweat.panas malam2 kadang2 menjejeh peluh ni esp kat perut..huhu.bila tgk kat tmpt yg basah tu, ada bentuk tompok2..tekejut la kejap. then check le kat tempat tu...i was leaking!!kat left breast.excited+happy gile time tu haha selama ni cam tertanya2 ade ke susu dalam ni..cam takde tanda pape pun..ye la sebab plan nak breastfeed baby risau gak kalu takde susu ke ape..lega la rase dah ade tanda2 tu..hehe tapi yang bestnye, sebelah je..yg kanan cam takde kuar pape pun..haii xkan sebelah je kot..huhu

then semalam baru sebelah lg nak kuar..oo boleh plak ikut turn ye..huhu papepun syukur. harap2 banyak la stok nanti utk si tecik..

next check up kena minum air gula..iaitu minggu depan. haihhh kene tunggu separuh hari kat KK tu plak..malasnyee...hopefully result ok..tungguuu next week.


p/s hmmm pasni entry checklist baby & mommy..uuuu tak cukup masa dah ni..

12 comments:

Mawar_Mohamad said...

Selamat mengharungi 3rd trimester nadya! Congrats da tau gender it's a boy :-) ramai baby boys tahun
ni ye. I plak opposite xselesa baring mengiring ke kanan. Lena tdo mengiring ke kiri!
Tc k, happy going thru checklist for mum n baby. I pun tgh fikir2 bila nak hv hospital bags ready ;p

mamaelly said...

hehehhe kita serupa ek..minggu 28...hehehe sama2 kita doa semoga semuanya selamat kay...heheheh wah dah kuar susu ke..jelesss nie

newlifenewbeginning said...

mine plak aritu kuar ciput je blah kiri pastu dah tak kuar2 dah..tapi makin lama nipple makin sakit ler..tatau nape. kalo tu part of the body to prepare for breastfeeding ok gak..kang kalo tade susu sedey gak dibuatnya hehe

Nadya said...

mawar: thanks!tu la taun baby boy sedunia..huhu tgk checklist ni rase cam dh byk beli tp cam byk lagi xsetel pun ade..neways, all the best 2u..xlame lg je tu..saspennn...=D

elly: ye sama2 doakan..=)..kuar sket2 je..cam malu2 lg gitu..haha elly xlame lg la tu..ade org bulan ke 5 dah kuar susu..lg advance tu..huhu

hamizah: i pun ciput2 je..cam malu2 nak kuar..tanda2 awal je kot..tp nips xde la pulak sakit ke pe..hmmm..

QueenWizza said...

hehe comey je baby kalo dah mngeliat ke ape dlm perut kite kan..rs heppy manjang..hehe..

susu tu saya kuar lama dah mase 4bulan kot.hehe..depends org kot..insyaAllah hrp2 nnt bole BF baby kite kan?

x sbr nk scan 3d.hihi..bila due date awk? lebih kurang je kite ni..eh saya nk tny la.. mane 1 due date kite nk tgk ar? sbb tiap kali scan mesti due date brubah. huhu konpius jadinye..

Reen said...

reen nk tgu bile la susu reen lak nk melimpah kua.. haha

Nadya said...

wizza: wahhh 4 bln dah leaking..lg advance tu..huhu ye la ikut badan masing2 la kan..insyaAllah dgn usaha, doa dan willpower insyaAllah boleh..

EDD 1st dulu 15/6.last month check up makin awal sket..this month xtau la ubah lg ke tak..tp salunye +- 2 weeks tu biase..just prepare je la..so far ikut yg EDD awal..

enjoy 3d scan nnt..exciting!=)

bojed said...

taktau le sape yang paling excited bila susu dah leh keluar ni.

isteri atau suami.

ha ha ha!

Nadya said...

bb: elehh..ade org tu panik and takut bile tgk..hahaha ape laa tu pun takut..hahahah

~Am said...

eh, aku pun teka boy apa....dari dulu lagi...

Puan AA said...

opah, dun wori, susu ibu mmg cukup utk anak2nye..xde yg x cukup..

2-3 hari pertama bb lahir mmg x kuar byk, tp kne bg jugak utk stimulate bb..

yg penting
-jgn cpt givap sbb sume ni 'mainan' emosi
-b'pegang pd fakta (ttg bf)
-dpt'n sapot drpd huby & pemli

chaiyok! chaiyok!!

chik star said...

haa dah kua susu
wiza pon dah ?

nape sye blom ni ?
ade gk kdg2 try picit2, tpi xade aper pon

knpe eyh?