Thursday, April 15, 2010

nak terberanak dah ke???

31 weeks yang mencabar..physically and mentally..emotionally pun..

it started on last Friday evening..after having Big Mac. The tummy went haywire..rase tak sedap and constant visits to the loo..i thot ok la too much of chili sauce kot..so biar je la..and hope it would be kejap je..

then at night, mr hubby and i had char kuey tiaw for dinner..lepas abis makan je..wooshhh trus berlarian ke toilet..and another and another throughout the nite..

the next morning..lembik. perut rasa pedih and memulas2..a friend of mine from Sarawak came to KL to attend another friend's wedding..dah janji nak amik dia and off to KLIA. Sebelum tu sempat lagi vomit dulu..lepas tu baru rase lega sikit..oh my..seksa gile..

On Sunday, dah ok pagi tu..so yeayy rase happy..boleh pergi a friend's wedding reception and shoppinggg..hehehe no no kali ni utk mummy pulak..baby dah nak settle..mummy nye belum sehabuk lagi..huhu so managed to do both and quite satisfied with the hasil rembatan..hehe

Tapi happy takat petang tu je laa..malam tu sakit perut datang lagi..this time around it was so bad rasa nak nangis..so mlm tu tak tido..asyik ulang alik ke toilet dan berguling2 kesakitan..

Monday, tak tahan sangat terus gi klinik..doc check ketuk2 perut ni..bunyi kuat gile..bunyi kembung yang masuk angin tu..die ckp food poisoning..so ok la bagi ubat amik MC coz dah lembik xlarat sgt dah time tu..nak gi keje pun xberdaya..

Makan ubat semua hari Selasa gi office..pagi tu ada meeting, dalam meeting perut buat hal lagi..perit n pedih..xsenang duduk dalam meeting tu..Ya Allah seksanyaaa..tapi tahan je la nak buat mcm mana..then petang ada check up kat KKPJ..urine semua ok, HB pun naik 0.5, berat naik sekilo je so ok la tu..nurse tanya ada sakit ape2 tak..so i said ada sakit perut..takde pun nak suh jumpe doc ke pe..so buat xtau je la sbb ubat ade lg..then balik umah malam tu perut sakit lagi..ubat dah nak abes mkn..perut tak ok2 gak..

Rabu, terpaksa EL sebab mlm sebelum tu xboleh tido and sakit tak hilang2..purging semua dah ok cuma sakit perut memulas2 tu yang xtahan..rase cam nak terkeluar isi perut, tapi gi toilet tak keluar pape..perut mengeras everytime memulas2 tu datang..kalau angin ke pe mesti tak keras kan..i ada wonder jugak..tp ye la 1st time pregnant mana nak tau normal ke tak benda tu kan..

the whole day sakit tu datang off and on..bile datang tu siap la..rase nak terkeluar segala isi perut..pelik la kenapa tak baik2 sakit ni..salunye pas makan ubat mesti ok nye..ni ubat pun dah abis, makin sakit ade la..so ade friends yg advise gi check lg takut benda lain lak kan..sbb perut mengeras kerap gile..sekejap2 keras..rase risau sgt..

ade ex-colleague yang simptom2 mcm i..sakit perut macam nak ceret tapi tak keluar pape pun..
TERbersalin mase dia 31 weeks dulu...waaaaa terus panik dan takut..dan2 terus nak gi basuh baju baby semua nak pack bag (sbb satu ape pun xsiap lagi..kalu kene bersalin ke pe kan naya je tu..huhu)..mr hubby pun dah cuak..die suh i rest jgn gerak die gi basuh semua baju2 tu..tgh2 mlm lak tu..haha lawak la bila ingat2 balik..sayang bb [=D

Thursday, pagi2 terus ke An-Nur, Bangi nak jumpa doc cepat..risau takyah cakap la..tapi baby kat dalam aktif tendang2..so lega la sikit rase..i noticed kalau gi klinik tu mesti die aktif semacam..tau agaknye nak jumpe die kat dalam tu..nak tunjuk aksi2 kot..huhu comel je..

SOP macam biasa, amek BP, berat and test urine..perut memulas2 sementara tunggu tu..rasa nak duk kat toilet je sepanjang masa..bila masuk jumpa doc tanya apa khabar terus cakap tak sehat..dan2 pulak time tu memulas2 tu berhenti2..doc cakap patut la urine kotor..boleh induce contraction and kalau serious sangat boleh preterm labor..wooooo sebbaik gi cepat..tak sangka effect dia sampai camtu sekali..ishkk yang peliknye sebelum ni baru je check urine kat gomen ok je..hmm baru kena kot ni..

bila doc check baby semua ok..Alhamdulillahh...itu yang penting..asalkan the lil one inside doing fine, growing accordingly..berat lil one dah 1.6kg..heeee dah besar anak mummy ni..=)

doc advised to drink a lot of plain water, rest cukup2 (2 days of MC tuu), makan antibiotics and minum air untuk lawas urine..harap2 hilang la sakit perut and infection nie..Amiinnn~

and i did my own research on the matter taken from Mr Google of course:

Urinary Tract Infection During Pregnancy

Why are UTI's more common during pregnancy?

UTI's are more common during pregnancy because of changes in the urinary tract. The uterus sits directly on top of the bladder. As the uterus grows, its increased weight can block the drainage of urine from the bladder, causing an infection.

What are the signs and symptoms of UTI's?

If you have a urinary tract infection, you may experience one or more of the following symptoms:

  • Pain or burning (discomfort) when urinating
  • The need to urinate more often than usual
  • A feeling of urgency when you urinate
  • Blood or mucus in the urine
  • Cramps or pain in the lower abdomen
  • Pain during sexual intercourse
  • Chills, fever, sweats, leaking of urine (incontinence)
  • Waking up from sleep to urinate
  • Change in amount of urine, either more or less
  • Urine that looks cloudy, smells foul or unusually strong
  • Pain, pressure, or tenderness in the area of the bladder
  • When bacteria spreads to the kidneys you may experience: back pain, chills, fever, nausea, and vomiting.

How will the UTI affect my baby?

If the UTI goes untreated, it may lead to a kidney infection. Kidney infections may cause early labor and low birth weight. If your doctor treats a urinary tract infection early and properly, the UTI will not cause harm to your baby.

How is a UTI treated?

UTI's can be safely treated with antibiotics during pregnancy. Urinary tract infections are most commonly treated by antibiotics. Doctors usually prescribe a 3-7 day course of antibiotics that is safe for you and the baby.

Call your doctor if you have fever, chills, lower stomach pains, nausea, vomiting, contractions, or if after taking medicine for three days, you still have a burning feeling when you urinate.

How can I prevent a UTI?

You may do everything right and still experience a urinary tract infection, but you can reduce the likelihood by doing the following:

  • Drink 6-8 glasses of water each day and unsweetened cranberry juice regularly.
  • Eliminate refined foods, fruit juices, caffeine, alcohol, and sugar.
  • Take Vitamin C (250 to 500 mg), Beta-carotene (25,000 to 50,000 IU per day) and Zinc (30-50 mg per day) to help fight infection.
  • Develop a habit of urinating as soon as the need is felt and empty your bladder completely when you urinate.
  • Urinate before and after intercourse.
  • Avoid intercourse while you are being treated for an UTI.
  • After urinating, blot dry (do not rub), and keep your genital area clean. Make sure you wipe from the front toward the back.
  • Avoid using strong soaps, douches, antiseptic creams, feminine hygiene sprays, and powders.
  • Change underwear and pantyhose every day.
  • Avoid wearing tight-fitting pants.
  • Wear all cotton or cotton-crotch underwear and pantyhose.
  • Don't soak in the bathtub longer than 30 minutes or more than twice a day.

So mom 2bs, please be aware of this..gi check cepat2 if u feel something is not right with the body..esp when it involves the tummy and lower..

6 comments:

Mawar_Mohamad said...

Tgh pregnant if kena food poisoning mmg suffer. Mawar pun pernah kena sekali, got sick for only 2 days though so xsevere sgt lah. Did vommit gak sekali. Tp paling sakit memulas at area tgh2 pusat kn? Nasib baik ur baby not affected when nadya got sick ye. Tc hv much rest k :-)

Anita, Mummy Adzryl said...

yeah.. preggy ladies xleh slalu diarrhea or food poisoning tau! coz takot dehydrated! sbb tu doc soh minum air byk2.. make sure tau! huhuhu. btw, bila dah 30 weeks plus ni.. u akan nampak ur tummy bykkk beza. cepat je dia membesar & makin besar makin bulat! serious! before2 this besar tp x sebesar lepas dah 30 weeks plus.

awwww.. good luck!! bestnyaaa!! :))

ain alida said...

umm, me gave birth around 32 weeks ari tu. no symptom, just da belly keep tightening on and off da whole week. sakit tu ada, tp xdela rasa sakit sgt, tetiba on saturday early morning da water broke and here come my baby =)

just be prepared for any circumstances eyh =) you can never expect wat to be expected =)

take care nadya, i pray evrythg insyaAllah will turnout well for you and lil one =)

Nadya said...

mawar: mine was so bad..xpenah seteruk ni b4 dis..neways thanks. try to get more rest..xmau la terberanak sekarng.huhu

knits: yup..beza byk sgt..but still ade yg komen kecik je pewot nie..tp i rase cam besar gile je..haha


ain: omG..at 32weeks ur baby dah nak dekat 3kg??i kalau at 32 weeks baby xsampai 2kg lg kot..now baru 1.6kg..huhu
mengeras kerap gak ni..tu yg risau..kene prepare dah pape yg patut..thanks for the prayers =)

nadia denise said...

berhari-hari jugak ek k.yaya.. ingt aritu bojed jer yg food poisoning.. time jumpe psal insurans tu.. anyway well,glad that you are in good condition now! take care

Nadya said...

yess..1 week kot br ok..ok thanks..u take care too aight!~ =)