Thursday, April 22, 2010

32 Weeks..8 more to go..

Ya Allah..baru perasan dah masuk 8 bulan bawak si tecik ni..syukurr Alhamdulillah..lagi 8 minggu (+-) insyaAllah dapat jumpa dia..tak sabarnyeee~ hihi sekarang ni die tengah kuis2 tendang2 rusuk..ngiluu lahaii..its ok baby..as long as ur active inside there..mummy relaaaa haha

Lets see perubahan dalam 32 weeks ni:

  • Rasa makin berat nak bawak perut..tak besar mane pun tapi tah la..jalan pun dah macam penguin kiri kanan kiri kanan..haha
  • Cepat capek bila jalan banyak..esp tang betis and tumit..tiap2 malam Mr Hubby jadi mangsa minta urutkan..kalu tak pagi2 mula la start cramp sampai terjerit2..
  • Rasa panas yang melampau..tido tak selesa sebab berpeluh2..melekit2 badan semua..baju takyah cakap la caner punya lencun..kadang2 selambe je tak tahan sangat tido bogel je..haha
  • Rasa selalu letih and lesu..badan rasa penat sangat..balik umah lepas keja pun melepek je..Mr Hubby yang tolong basuh and jemur baju..thank u so much bb..saaaayang die hihi 
  • Tidur malam makin tak nyenyak..sebab pikir baby terpenyek bila pusing kanan or kiri..tido telentang pulak lenguh pinggang..
  • Makin tak berselera nak makan..tak tau nape..malam makan roti je..kadang2 selang koko krunch dgn susu..pastu milo and biskut..harap2 si tecik ok kat dalam tu..
  • Makin rasa sakit kat bawah tu kadang2..maybe kepala baby nak masuk laluan die kot..preparation untuk birth nnt..so far doc ckp kepala die mmg kat bawah dah..bkn dalam breech position lg..syukurr..
  • Braxton Hicks makin kerap..tapi tak lama la kejap2 je..and tak sekerap masa kena food poisoning and UTI last week..
  • Movement si tecik makin dapat rasa..terbonjol sana sini..suka kacau2 tekan2 kat tempat yang terbonjol2 tu..nanti die lari2..comel je..huhu
  • Si tecik suka naik kete..bila start bawak kete je..mula la die kuis sana, tendang sini..sampai ngilu2 and senak..nak concentrate bawak kete pun susah..kuar kete je dan2 senyap..hihi notty~
  • Bags for mummy and baby belum settle..aiyooo ok wiken ni kene pack gak..lepas gi Pureen Warehouse Sale that is..hehehe
  • Nama for si tecik dah ada..i think. As long as Mr Hubby tak tambah itu ini mengarut2 tu dah laaa..haha

you're 32 weeks pregnant!

Was that a contraction? Yup, but it's just for practice. Those strengthening Braxton Hicks contractions are just your body's way of prepping for the real deal. (If you feel more than four in an hour or have discharge, call the doc.) Farther north, your nipples are getting darker and (yes, it's possible) bigger -- all the better for baby to see (and latch onto) in a few short months.

Baby's now the size of a squash!
Ready or not, baby's getting ready to emerge. She's probably in the head-down position by now, with her bottom facing up. This is the comfiest way for her body to fit in your increasingly cramped womb and will make her eventual exit (only a few months away now!) much easier. (If she's still head-up, don't panic -- there's still time for a flip before birth.)

source: thebump.com


tak sabar nak jumpe si tecik nieee..hihi


Finally tonight..i'm gonna get something that i've been craving for soooooo long..dekat 5 bulan kottt..nak dekat due baru dapat ok...later akan di update..hehehe

15 comments:

aenareal said...

ala tomeinyer die...

QueenWizza said...

tomeinye baby tu.. baby girl eh nadya??

awk cmne rs braxton hicks tu ye? ntahla..xtau cmne rs tu sbb 1st time kan.. tp penah la 1 mlm tu xleh tido sebab perut rs memulas2 tp bukan nk buang air pun..just memulas jer..punya la x selesa mmg xleh tido.. memulas smbil perut mengeras..tu ape tu ek..contraction ke huhu..

Nadya said...

aenareal: huhu baby sumer tomeyy

wizza: insyaAllah baby boy..nmpk cam girl ke?huhu

braxton hicks tu rase bile perut mengeras..die tak sakit tp mcm xselesa/senak bile mengeras tu..last week kite kene mcm wizza tu..sakit perut memulas2 tp xkuar pape n perut mengeras..n xley tido rase nk nangis..better gi check..takut jadi mcm kite aritu..kene UTI yg boleh induce contraction kalau tak treat..

tp kalau 1 mlm je tu xde pape kot..false alarm..hehe

Puan AA said...

uikss ni n3 18sx nih opah.. hahah..

nyang skrg ni pon dah letih-lelah..
klu gi soping nk angkut brg mmg t'cungap2..

psl mkn, mmg akan ade hari2 yg kdg2 kite xde selera mkn.. dun wori,bb ok.. cume jgn smpi x mkn pape la.. bkn pe,takut maknye xde energi plak.. kang susah lak nak soping.. ehehe..

bojed said...

bb pun ada craving yang dah dekat 5 bulan tak dapat gak

haha!

mamaelly said...

hai nadya..hehehe baby kita sebaya eh nanti...

elly pun dah mula rasa letih2 tu..cuma yg rasa kontraksi palsu tu tak pernah lagi la..hehehe

take care ek nadya

Nadya said...

Pn AA: haha..sket je 18sx nyee..
tu le pasal..sebbbaik dah sopping sket2 masa 5-6 bln aritu..time tu cargasss..skang nk topup mane yg xcukup lg je..huhu

bb: sok2 dapat le tuu..[=p

elly: ha tu la insyaAllah sebaya..huhu elly pun take care ek..tgk baby sape kuar dulu..hehe

Mawar_Mohamad said...

Nadya,tc leklok da masuk 3rd trimester ni. Especially watch what u eat,to avoid food poisoning kn. Braxton hicks contraction tu mmg xcomfy but will have to tahan gak kn banding dgn the real contraction nanti lg mencabar ;-) tq drop comment at my blog btw!

Nadya said...

mawar: yes..have to be more selective on food i guess pasni..
i ade ckp to my hubby..baru BH, yang contraction btol2 nnt caner la agaknye..bile igt2 balik cam takut pun ade..huhu
thnx for dropping by too..=)

peonate said...

jgn takuttt yayee sure bolehnyeee :) :)

jalan byk2 macam aku dulu aku byk naik turun tangga huhu.. mmg kluar² pun Lea ni kalau nangis, naik tangga aje senyap ciss

Nadya said...

peon: xtakut tp mentally xready lg..huhu ye la kalu bg gi tmpt aircond2 (cm sopping mall) konfem aku jln byknyee..haha

ko pasang la lagu siti bile lea nangis..die kan peminat siti haha!

Yatie said...

Assalamualaikum Nadya....nnt dapat baby boy yer...
Yatie klu c/up kat annur biasa ngan Dr Razman yg comel tu....
tak sampai seratus klu sekali c/up....tapi klu wat MGGT or blood test mahal sket ar....

Maybe c/up Mei nnt kat Pakar Wanita Annur ngan Dr Kham....kawan yatie kater dalam RM120.00

Nnt klu bersalin bagitau ar...blh lar lawat2 hi...hi...

slmt berkenalan...

Nadya said...

wsalam..a ah insyaAllah baby boy..hehe kire ok la tak sampai rm100..kite doc kham jugak..insyaAllah akan diwar2kan..dtg la ye..huhu

fabulous.farah said...

salam nadya, yang pasal bilik awak tny tuh..saya rasa masa tuh duduk premium. tapi deluxe pon xbad lah. bathtub die besar jugak pastu ade macam connection dari bilik ke bilik air macam tingkap. cuma bathtub dia bukan kat luar je lah kalau deluxe. tapi saya pergi awana kat kerteh. mungkin lebih kurang je kut

Nadya said...

ohhh ganu ke..igt kt genting.ok tq ek!=)