Monday, April 5, 2010

Baby Stroller

Hmm..buying a stroller can be verryy pening...things to consider, the kach$ng of course. Plus the quality, durability and etc..some suggested that it was best to buy it after the confinement period..because you wont be needing it until the baby is 2-3 months old..which is true at some point.kecik2 lagi tak boleh letak dalam stroller pun..as newborn needs to lie completely flat. So a lot of things to consider...ye la nak beli yang value for money kan kena la survey2 sana sini..survey2 tu yg buat penat tu..yang mana nak budget pulak over the roof..nak yang murah tak berkenan pulak..haha fussy2..

kalau ikut guideline ni ada 10 things yang penting la..


10 Things to consider when choosing a baby stroller

  1. How many children do you plan on having? - If you plan on having more than one child you may consider getting a multiple occupancy stroller. Also, you may consider buying a higher quality stroller that will last long enough for a second or third child.

  2. Your lifestyle - Will you be taking short trips with the baby? Long trips? Will you be taking your baby jogging and exercising with you?

  3. Seatbelt & Restraint system - The buckles should be easy for you to latch and unlatch, yet comfortable for your baby or child. The belt should fit snugly around your baby's waist and have crotch straps that loop into the waist belt to prevent him or her from slipping out. For jogging strollers a five-point harness is more desirable to keep your baby more secure on rough terrain.

  4. Adjustable seat and canopy - A stroller with an adjustable seat that fully reclines is a must for infants that cannot support their heads yet and is comfortable for children who want to nap on the go. An adjustable canopy is a plus to protect your baby from the sun, rain, wind or cold.

  5. What is the frame material made from? - Strollers can be made of plastic, aluminum, steel or a combination of materials. Strollers made of steel or aluminum will usually last longer but there is the added weight. The lightweight strollers with more plastic are easy to move around, but keep in mind they may not last long.

  6. Washable fabric - Be sure the stroller has removable fabric that can be easily cleaned. Most strollers have removable seats that can be cleaned.

  7. Storage area - If you're going on a long outing, you will want storage area for all the stuff you will be toting around.

  8. Brakes, wide wheel base and swivel wheels - Be sure the stroller has brakes that lock the wheels in place, a wheel base that is wide for stability and wheels that swivel for easy maneuverability.

  9. Adjustable Handle height - With most strollers being designed for the average height person; if you are tall you will want an adjustable handle.

  10. Easy open and close mechanism - You will want a stroller that folds with the use of one hand or foot, leaving the other hand free to hold your baby.

and if for newborn, penting to have a seat yang boleh recline..so that the baby will lie completely flat to jaga the spine..fragile lagi kan NB nie..
so after much thought, my hubby and i planned to buy stroller yang ada sekali dengan carseat/carrier..senang takyah beli asing2..banyak la advantages die..senang nak bawa baby dalam carrier without waking the baby up untuk letak dalam stroller masa nak kuar etc..

survey punya survey kat internet..finally i found this super cool travel system...






Baby stroller with carrying basket (pram), carrier, rear braking mechanism,front wheel with suspension,, handle boleh tukar facing front and rear, footmuff, washashable fabric, boleh recline, siap mama bag with multiple compartment..ALL IN ONE.

nak beli Quinny, haihh over the budget..plus carrier kena beli separate sumer kan..so this is the best yang i jumpa and terus berkenan...sebab:

  • handle boleh ubah position
  • ada carrier cum carseat
  • besar (for long term use sampai toddler)
  • ada pram (lie flat senang)

and yang buat lagi best, masa Mydear Warehouse Sale aritu, ada less for this stroller..apelagi terus rembat time tu gak..haha pegi sana nak beli benda lain, ended up beli benda lain..sangattt puas hatiii....happy happy!! (yang buat tambah2 happy, my beloved parents bermurah hati nak sponsor..syukur alhamdulillah..sayaannggggg mama n abah..hihi)

tak sabar nak tunggu baby kuar nak bawak gi jalan2..huhu..

11 comments:

:: || Mrs. Izwan || :: said...

looks like quinny but with 4 wheels. Brand apa ek? Mcm tu ke rupa yg u beli tu?? Memang cantek.. Me too kriteria membeli stroller adalah yang boleh pakai from birth till toddler. Senang ... Dan penting nya jimat. The one i bought leh recline sampai flat. Tp mine kena beli separate carrier plak to form the travel system. Obviously ianya nampak lebih cun kalau attach dgn carrier/car seat. Carrier/car seat ni mmg wajib beli pun kan. Lg satu kriteria my hubby adalah mesti ada suspension. Dia x mo anak dia nanti bergegar dlm stroller tu kalu x de suspension. Huhuhu

Nadya said...

yup looks like it.brand Goodbaby EU seangkatan dengan Qunny, Maxi-Cosi and Silver Cross..but of cos way much cheaper la..mase beli sale tu dapat less than 1k..so i think berbaloi la with pram, carrier sumer..huhu

ha ah rupa sejibik cam dalam pic tu..suspension depan pun ade..the most perfect i cud get for a stroller..worth the money and buy..hehe

Puan AA said...

opah, nyang dolu pon beli stroller jugak.. mmg sevey merata2 kununnye nk cari yg veri de bes ciri2nye & jumpe la yg b'kenan rega 7XX.. kire time tu mmg abeh puas ati la..

tapi zulfa x b'kenan dok dlm stroller menyebab'n nyang beli gendong atau org kampong nyang kate baby pouch/sling..(yg lps tu baru nyang tau 'hikmahnye' zulfa xmo stroller)

semenjak lps jadi mak ni,nyang lebih byk belajor & amek pot psl benda2 yg berkaitan..maklom la, mak mana yg x nk yg terbaik utk anak2 kan..
salah satunya psl stroller vs pouch..
dgn pouch,
1-bonding parents dgn baby lbh kuat (kajian)*plg penting
2-bb kurang nangis (kajian)
3-bb kurang t'kejut (kajian)
4-praktikal utk bf
5-sng pakai
6-sng bawak/simpan
7-seswai guna byk tmpt (naik tangga/tmpt sesak)
8-secara psikologi,bila guna stroller kita 'push', seolah2 kita 'push' bb 'jauh' drp kita

bila nyang terkenang2 balik, yg dolu rase pueh ati beli stroller baik punye, skrg rase rugi amat..

tambah skrg pouch/sling ada byk design/material..
ada byk rega,yg pasti x semahal stroller..
bukan takat mak, pak pon boleh guna jugak (amri lbh byk gendong drp nyang..heheh)

kalo zaman dolu2, yes! memang! org2 kg je yg gendong anak..
tp pouch dh jd trend skrg & makin ramai org 'nampak' akan benefits nye..

sori ek opah komen dah jd cam n3..
jgn mara aa..

Nadya said...

haha xpe nyang..sila la buat entry kat blog nyang lak..

tau pasal pouch/sling tu..tapi tgk la macam mana nanti..plan mmg ade tapi lambat sket la kot.lagipun stroller ni ada guna die gak..ikut kesesuaian la..bile dah jd toddler cam xlarat je nak ngendong..kalu2 babyku nanti sehat cam mak bapak die kan..hoihhh haha neway tq for the info!=D

myheart said...

wow cantek ne..sebab leh pakai untuk baby until toddler..
kat sale my dear ade jual brand ne ke?..nape tak jumpe ek..huhuu

Nadya said...

sebelum sale tu ade survey2 kat website mydear tu..mase dpt tau sale tu terus gi sane tgk kot2 ade less kan..sebbaik ade..hehe
derang display kat dalam tmpt stroller, kat atas rack..maybe xpasan kot..huhu

bojed said...

yayang duk umah@ofis cukup.

biar bb bawak anak jalan2 naik stroller ni.

hahaha

Anita, Mummy Adzryl said...

baru nak suggest brand & model, rupanya u dah beli! hikk. mydear byk design sama cam brand2 lain, so affordable la!! cuma ada 1 design mydear tu sebijik yg kitorg punya so ala2 geram sbb bezaaaa sgt harga! hmph! hahahaha. anyhow, x sabar nak jumpa u & ur newborn! nnt leh lah mommies outing ek ekkk! :D

Nadya said...

bb: haha no wayyy..bb gi keje fin bwk jenjalan..[=p

Nadya said...

knits: haha..mydear nye brg2 not bad la..esp the strollers..siap carrier skali baru 200++ mase sale aritu..yg imported ones pun diskaun byk gile dari ribu raban jd ratusan je..mmg worth it la.hehe

yupp..nnt ley kwn ngn adzryl..hihi =D

Mawar_Mohamad said...

Sgt suka flashy red strollers and travel systems!! Hari tu survey punye survey dgn hub mmg da berkenan travel sys merah by halford...tp ntah mcmana in the end sama2 suka turquoise blue travel sys plak by graco haha! Oh yeah sbb ada dua trays,1 kat dpn for baby n 1 kat stroller bar err utk mak ayah dia haha ;-) good choice nadya!